Слово Његовог Преосвештенства Епископа франкфуртског и све Немачке Г. Сергија уочи почетка Великог и часног поста

Богољубива браћо и сестре,
сутра је дан када почиње наша благословена борба. У овом рату ми нећемо освајати и нападати друге, као што то раде незнабошци, него супротно од тога, ми ћемо се због свога часнога поста повлачити пред другима, давајући њима првенство у свему.

ВЛАДИКА СЕРГИЈЕ О ПОСТУ 2016г.
У овом благодатном рату, ми ћемо устати сâми против себе и освајати своје унутрашње просторе. Кренућемо у борбу са нашим старим човјеком и његовим лошим навикама, злим помислима и страстима које извиру из наше личне гордости, еда ли би се обукли „у новога човјека, сазданога по Богу у праведности и светости истине“ (Еф. 4,24). Знамо да то није лако, јер прихватајући се поста ми заправо устајемо против нашег древног и исконског непријатеља који са својим духовима злобе живи „у поднебесју‟ (Еф.6,12) и који се бори против нашег правоживља и наше боголикости. Али, не заборавимо да смо ми у војсци Христовој те да за заштитника имамо Њега Бога нашега који је васкрсао из мртвих и побједио све демонске подвале једнако као и његови потоњи угодници, свети испосници какав је био и богомудри ап. Павле, који нам савјетује: „Изнад свега узмите штит вјере, о који ћете моћи погасити све огњене стријеле нечастивога, и кацигу спасења узмите и мач Духа, који је ријеч Божја“ (Еф.6, 16:17)

Од сутра дакле, браћо и сестре, када ступимо у благословени период великог и часног поста, држимо се ријечи Божије: јеванђеља Христовог и науке светих отаца, смиреноумне молитве и надахњујмо се примјером Васкрслога Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа који је такође постио четрдесет дана у пустињи. Сјетимо се демонских подвала које су Њему тамо нуђене, и видјећемо да исте такве подвале и обмане, без разлике, нуде се данас нама. Обмана власти, због које ми по својој слабости често пута физички али још више психички злостављамо оне наводно „мање и небитније‟ од нас. Обмана изобиља и комфора која пријети да нам живот сведе на зидове куће, кола и фрижидере, те обмана его-центричности која од нас прави полу богове по којој себе видимо и стављамо за центар свијета. Када почнемо да се боримо против тих демонских приједлога и подвала, које се прво појављују као помисли и идеје у нашем срцу, тада се налазимо на истинском и благословеном путу поста, по узору на нашег Васкрслога Господа Исуса Христа.

Опет и опет, богољубива браћо и сестре понављамо: пост није искључиво у јелу и пићу! Пост није дијета нити прилика да побољшамо крвну слику и своје тјелесно здравље. При том, чувајмо се да постећи не вратимо се грешком назад старозавјетној вјери, гдје се разликовала чиста од нечисте хране (Кол. 2,16). Немојмо да свој часни пост претварамо у причу о уљу и води, него у причу о Васкрслом Христу који је побједио смрт и гријех. Богомудри ап. Павле нам опет савјетује: „Мислите о оном што је гόре, а не оно што је на земљи‟ (Кол. 3, 2). Постимо држећи се уздржања од гњева, помисли, оговарања, клеветања, страсти, пребивајући непрекидно у молитви. Чинећи тако, ми се опредјељујемо и живимо за то „гόре‟, сматрајући ово земаљско за ништавно и пролазно. „Горе имајмо срца‟, пјевајмо сви заједно нашу литургијску пјесму! Срце је центар нашег бића. Из њега излази добро и зло. Постом очистимо срца своја и примимо у њега Бога живога и наше ближње. Посебно пазимо на своје ближње, током поста. И опет кажемо: пазимо на своје ближње више него ли да се старамо „шта ћемо јести или шта ћемо пити‟. Св. Јован Златоусти када је бесједио о посту рекао је ону чувену реченицу која нам може бити од велике помоћи: „Боље ми је да једем месо него ли џигерицу брата својега‟.

Користимо мудро, браћо и сестре, наше вријеме. Посјећујмо што редовније богослужења. Не заобилазимо Васкрслога Господа нашег Исуса Христа, који нам даје своје пречисто тијело и своју пречисту крв, током сваке Литургије. Приступајте светој чаши у покајању и радости, када ћемо сви заједно на крају, Божијим благословом, прославити дан Васкрсења Господа и Спаса нашег Исуса Христа, коме нека је свака слава, част, и поклоњење са Оцем и Духом Светим, свагда, сада и увијек и у вјекове вјекова.

Амин.

Благословен почетак великог Поста!

Ваш молитвеник пред Христом распетим,
+Е п и с к о п
франкфуртски и све Немачке
СЕРГИЈЕ

Öffnungszeiten

Sonntag09:00 - 12:00
Der Kerzenraum ist Mo-So von 9-18 Uhr für Sie geöffnet. Außerhalb der angegebenen Öffnungszeiten sind wir telefonisch oder auch per Mail für Sie da. Sie erreichen uns unter den angegebenen Kommunikationsmitteln. Für weitere Termine schauen Sie bitte in unserem Gemeindebrief nach.

ПОСЕТИОЦИ:

Serbisch- Orthodoxe- Kirche 

Parrei für Schwarzwald

 

IP

Druckversion | Sitemap

© Serbisch- Orthodoxe- Kirche für zentralen Schwarzwald in Villingen-Schwenningen. StartseiteImpressum | Kontakt 

Bei Problemen/ Wünschen/ Anregungen/ Lob/ Kritik wenden Sie sich bitte an unseren Webmaster. Vielen Dank. 

LogOn-Area


Anrufen

E-Mail

Anfahrt