НАШ ЗАШТИТНИК

Бог је, пре стварања материјалног - видљивог света, створио невидљиви, духовни свет бестелесних сила. У почетку су сви духови били добри, све док се један од њих, Деница, није погордио понесен великом моћи коју му је Господ дао и сасвим се одметнуо од Бога. Постао је зао и чинио је многе лоше ствари. Око себе је окупио духове који су били колебљиви и наметнуо им своју вољу. У борбу против злог духа Денице и његових мрачних сила, ступио је Архангел Михаил, победио га и збацио са неба. Тако су се духовне силе поделиле на добре и зле, односно на анђеле и демоне. Анђео је грчка реч и значи - весник, а демон значи - пакосник. По учењу Цркве постоји много анђела, они образују небеске војске, а над свима њима је Господ Саваот (Саваот значи господар над војскама). Све небеске војске се деле на девет чинова, а тих девет чинова имају три степена. У првом степену су: шестокрили серафини, многооки херувими и престоли, у другом су: господства, силе и власти, а у трећем: начала, арханђели и анђели.
 
Сваки човек, кад крштењем постане хришћанин, добије свога анђела, који се назива: анђео мирни, чувар душе и тела. Анђели чувају сваког човека. Мало ко није у одсудним животним тренуцима чуо глас свог анђела чувара, то је глас унутрашње душевне борбе, који ми зовемо гласом савести. Анђели не наређују и не туторишу, већ саветују остављајући свакоме слободан избор. Од људи се удаљавају једино кад они намерно греше и неће да се покају и поправе.

-Први међу архангелима је Архангел Михаило, (што значи-Ко је као Бог?). Он се непрестано бори против злих сила, за славу Божју.
-Други је Архангел Гаврило (Сила Божја), који се људима јавља као благовесник.
-Трећи, Архангел Рафаило (Помоћ или исцељење Божје), је помоћник људима у болести и невољи.
-Четврти је Архангел Урило (Светлост или ватра Божанска), који као светлост, просветљава и озарује људски ум како би тежио према узвишеном.
-Пети Архангел Салатиљ (Врховни служитељ молитава), загрева душе и срца људска на усрдну молитву, како би молитва била жарка, а не хладна и тек реда ради обављена.
-Шести је Архангел Егудило (Хвала Божја) који награђује све који се труде да прославе име Господње.
-Седми, Архангел Варахило (Делитељ благослова Божјих), је онај преко кога Бог шаље благослове у породице, за рађање деце и уређење породичног живота. Он помаже и даје благослове свима који се старају о немоћнима и гладнима.
Како би се одала пошта свим анђелима одређен је осми дан месеца новембра и тај дан се прославља под именом. " Сабор Архистратига Михаила и осталих бестелесних сила". У народу се тај дан зове Свети Аранђео или Аранђеловдан.
Новембар је одређен за ову славу зато што је то, по старом начину бројања месеци, био девети месец, а број девет одговара броју ангелских чинова, којих такође има девет. Аранђеловдан се по старом календару слави 8. новембра. Тај датум је изабран због подсећања да ће осмог дана Страшног суда доћи Исус Христос по други пут, са свим својим анђелима да суди живима и мртвима. 
Многи који славе Аранђеловдан не спремају славско жито, наводно зато што је Архангел Михаило уз Архангела Гаврила и Светог Илију, живи светац. Сви светитељи су живи и од Бога прослављени.
Славско жито се не спрема за подушје светитељу, већ је оно символ васкрсења, односно, смртног тела и живота бесмртне душе у светлости Царства небеског.
Ако се у нашим манастирима, који славе ове светитеље, спрема жито, онда је то сасвим довољан пример како треба радити. Не спремање жита, и поред упозорења цркве, може се сматрати грехом.
Архистратиг Михаило је, како тумачи Свето писмо, војвода збора ангела који обухвата девет небеских чинова: шестокрилате серафиме, многоочите херувиме, богоносне престоле, господства, силе, власти, начала, архангеле и ангеле. Његово име на јеврејском језику значи "ко је раван Богу" и говори да он поседује "необичну, беспримерну духовну силу". Још од раних хришћанских времена свети архангел Михаило се приказује као војвода који у десној руци држи копље са платненом пантљиком и црвеним крстом на врху, а у левој зелену палмову гранчицу.
Архангел Михаило се сматра чуварем православне вере и борцем против верских јереси. Поштује се као исцелитељ болесних, борац, ратник под чију се заштиту стављају народи и земље. Култ архангела Михаила настао је у 3. веку и развио се најпре у Фригији. Према општем веровању, архангел Михаило прихвата душе умрлих и, мерећи добра и зла дела њихова на земљи, шаље их у рај или пакао. 

 

 

 

Öffnungszeiten

Sonntag09:00 - 12:00
Der Kerzenraum ist Mo-So von 9-18 Uhr für Sie geöffnet. Außerhalb der angegebenen Öffnungszeiten sind wir telefonisch oder auch per Mail für Sie da. Sie erreichen uns unter den angegebenen Kommunikationsmitteln. Für weitere Termine schauen Sie bitte in unserem Gemeindebrief nach.

ПОСЕТИОЦИ:

Serbisch- Orthodoxe- Kirche 

Parrei für Schwarzwald

 

IP

Druckversion | Sitemap

© Serbisch- Orthodoxe- Kirche für zentralen Schwarzwald in Villingen-Schwenningen. StartseiteImpressum | Kontakt 

Bei Problemen/ Wünschen/ Anregungen/ Lob/ Kritik wenden Sie sich bitte an unseren Webmaster. Vielen Dank. 

LogOn-Area


Anrufen

E-Mail

Anfahrt