СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ПАРОХИЈА И ЦРКВЕНА ОПШТИНА     ЗА ЦЕНТРАЛНИ ШВАРЦВАЛД У ФИЛИНГЕН-ШВЕНИНГЕНУ

Новински извештај од 04.01.2018 о нашој заједници
Zeitungsbericht Südkurrier 20180104.pdf
PDF-Dokument [922.3 KB]
Српска православна црквена општина и парохија у Филинген-Швенингену је основана од стране ЕУО-а Епархије средњоевропске, 1994. године. До оснивања, парохија је припадала парохији штутгартској, тада парохији за Баден-Виртенберг. Свештеник Слободан Миљевић је служио у Филинген-Швенингену, од 1987. године и у Балингену, од 1989. године.

Први свештеник од оснивања ЦО био је јереј Душко Ђеорђић, од 1994. до октобра 1996. године, а затим протонамесник Бранислав Чортановачки, до 2005. године, за време кога је саграђен храм  и парохијски светосавски дом. 2002. г храм је малим освећењем осветио надлежни Архијереј, Његовог Преосвештенство Епископ средњоевропски Господин Г. Константин, а 2005.г. и парохијски дом. Одлуком надлежног Архијереја, исте године, поставља се нови парох, протонамесник Миленко Марковић. Од 2006. г. уређује се црквено двориште и купује се инвентар за црквену салу; 2007.г. дограђује се стаклена башта; 2008.г. освећећују се звона и звоник; 2009.г. освећује се улазна зидана капија; 2013.г. освећује се живопис храма, а 2014.г. новопостављени Епископ средњоевропски Господин Г. Сергије, освећује новосаграђени и живописани трем Светоархангелског храма.

Према парохијској евиденцији број православних Срба у парохији износи негде око 4000 душа. Парохијска картотека има 1000 адреса од којих око 400, што редосвно што повремено, месечним парохијалом помажу мисијски рад ЦО и отплаћивање кредита црквеног центра.  Број домова са којима се врши редован контакт износи свега 225.

Црквена општина и парохија обухвата Централни Шварцвалд и део Швебиш Алба. Ту спадају следећа већа места: Филинген-Швенинген, Албштат, Балинген, Сигмаринген, Тутлинген, Синген, Стоках, Блумберг, Донауешинген, Ст. Георген, Ротвајл, Хорб и др. С обзиром на разуђеност парохије у парохијској картотеци налази се имена преко тридесетак мањих градића и села.


Црквене славе у парохији:         
Филинген-Швенинген - Сабор архангела Михаила - 21. новембар
Албштат-Ебинген - Свети апостол и јеванђелиста Лука - 31. октобар
Синген -  Свети Сава српски - 27. јануар
Тутлинген - Свети Јован Златоусти - 26. новембар
Блумберг - Покров Пресвете Богородице - 14. октобар 


Посебно се прослављају и обележавају :

Крсна слава православне омладине парохије:
Свети апостоли Петар и Павле - 12. јули.
Крсна слава Кола Српских Сестара:
Света преподобна Јелена Дечанска - 03. мај.

 

ПОСЕТИОЦИ:

Serbisch- Orthodoxe- Kirche 

Parrei für Schwarzwald

 

IP

Druckversion | Sitemap

© Serbisch- Orthodoxe- Kirche für zentralen Schwarzwald in Villingen-Schwenningen. StartseiteImpressum | Kontakt 

Bei Problemen/ Wünschen/ Anregungen/ Lob/ Kritik wenden Sie sich bitte an unseren Webmaster. Vielen Dank. 

LogOn-Area


Anrufen

E-Mail

Anfahrt